Kuva: Ducksters

Lyhyet matkat tai sprintit

Sprintti on lyhyt juoksukilpailu. Yleisurheilukilpailuissa on yleensä kolme erilaista sprinttiosuutta: 100 m, 200 m ja 400 m. Alkuperäinen olympialaisten laji, stadionjuoksu, oli noin 180 metrin sprintti.

Katso myös: Siirtomaa-ajan Amerikka lapsille: Kolmetoista siirtokuntaa

Sprinttikilpailu alkaa siten, että juoksijat asettuvat lähtölohkoihin omalle kaistalleen. Toimitsija sanoo "paikoillenne". Tässä vaiheessa juoksijan tulee keskittyä rataan, jalkojen tulee olla lohkoissa, sormet maassa lähtöviivan takana, käsien tulee olla hieman leveämmät kuin hartioiden leveys ja lihasten tulee olla rentoina. Seuraavaksi toimitsija sanoo "Valmiina". Tässä vaiheessa juoksijan tulee saada lantionsahieman olkapäiden tason yläpuolella, jalat painetaan tiukasti harkkoihin, hengitystä pidättäen ja valmiina juoksemaan. Sitten kuuluu pamahdus ja kilpailu on alkanut. Juoksijan on hengitettävä ulos ja juostava ulos harkoista hyppäämättä. Juoksun alkuosassa juoksija kiihdyttää huippunopeuttaan. Kun huippunopeus on saavutettu, kestävyys alkaa, kun juoksija yrittää säilyttää tuon nopeuden loppuajan.sprintti.

Sprintterin on pysyttävä rentona juostessaan ja liikutettava käsiään suorassa edestakaisessa liikkeessä. Hänen on keskityttävä omaan väyläänsä ja radan alkuun ja maaliin noin juoksun viimeisellä puoliskolla.

Keskipitkän matkan

Keskipitkän matkan kilpailuja ovat 800 metrin, 1500 metrin ja 1 mailin pitkät juoksut. Näissä kilpailuissa voittaminen vaatii erilaisia taitoja ja taktiikoita kuin sprintissä. Ne perustuvat enemmän kestävyyteen ja tahdistukseen kuin pelkkään nopeuteen. Juoksijat eivät myöskään pysy yhdellä kaistalla koko kilpailua. He lähtevät porrastetuilla kaistoilla liikkeelle, jotta matka olisi sama jokaiselle juoksijalle, mutta kilpailu muuttuu pian avoimeksi, jossa ei ole mitäänja juoksijoiden on ohitettava toisensa saadakseen johtopaikan.

Pitkä etäisyys

Pitkien matkojen kilpailuja on kolme: 3000 metrin, 5000 metrin ja 10 000 metrin kilpailut. Nämä kilpailut ovat samankaltaisia kuin keskimatkan kilpailut, mutta niissä painotetaan vielä enemmän oikeaa tahtia ja kestävyyttä.

Esteet

Estejuoksukilpailu on kilpailu, jossa radan varrelle on sijoitettu välein esteitä, joiden yli juoksijoiden on hypättävä matkalla maaliin. Tyypillisiä estejuoksukilpailuja ovat 100 ja 400 metrin estejuoksu naisilla ja 110 ja 400 metrin estejuoksu miehillä. Ajoitus, jalkatyö ja tekniikka ovat avainasemassa estejuoksukilpailujen voittamisessa. Tietenkin sinun on silti oltava nopea, mutta voittaaksesi voitat esteet vauhdilla ilman suurempaa hidastelua.esteissä.

Releet

Viestikilpailuissa juoksijoukkueet kilpailevat toisiaan vastaan. Kilpailussa on tyypillisesti neljä juoksijaa ja neljä osuutta. Ensimmäinen juoksija aloittaa viestikapulan kanssa ja juoksee ensimmäisen osuuden luovuttaen sen toiselle juoksijalle. Luovutuksen on tyypillisesti tapahduttava tietyllä alueella radalla. Toinen juoksija luovuttaa sen jälkeen kapulan kolmannelle ja kolmas neljännelle. Neljäs juoksija juoksee viimeisen osuuden.Ankkuri, jalka maaliin. Yleisiä relekilpailuja ovat 4x100 metrin ja 4x400 metrin juoksu.