Fred Hall

Sport

Voetbal set speelt

Sport >> Voetbal >> Voetbalstrategie

Set plays, ook wel set pieces genoemd, zijn momenten waarop de bal wordt gestopt en het aanvallende team een set play kan uitvoeren om te proberen een doelpunt te scoren. In het voetbal zijn de set plays hoekschoppen en vrije trappen. Soms wordt ook de inworp een set play genoemd.

Set plays zijn belangrijk omdat ze een grote scoringskans bieden. Veel teams scoren veel doelpunten uit set plays. Ongeveer 30-40% van de doelpunten in het profvoetbal wordt gemaakt uit set plays.

Hoekschoppen

Een hoekschop wordt toegekend aan het aanvallende team als de bal de doellijn passeert en de bal het laatst is aangeraakt door de verdediging. De schop wordt genomen vanuit de hoek die het dichtst bij de plaats ligt waar de bal de doellijn passeerde.

Hoekschoppen zijn een grote kans om te scoren. Over het algemeen neemt de beste kicker van het team de kick. Dan stellen de grotere spelers zich allemaal op een afstand van het doel op. De kicker probeert de bal in de lucht over de voorkant van het doel te schoppen. De aanvallende spelers vallen het doel aan en proberen de bal in het doel te koppen of te schoppen. De verdedigende spelers markeren elk een aanvaller en proberen omZe kunnen de bal wegkoppen of de keeper zal proberen de bal te vangen of weg te stompen uit het doelgebied.

Bron: Amerikaanse luchtmacht Korte hoek

In sommige gevallen kan het zinvol zijn om een korte uittrap te geven aan een andere speler die de bal dan vanuit een andere hoek kan centreren. Dit kan de verdediging soms verrassen.

Dingen die je moet weten over de hoekschop:

• Je kunt de bal rechtstreeks in het doel schoppen.
  • De speler die de kick neemt, mag de kick niet meer aanraken totdat een andere speler de kick heeft aangeraakt.
  • Je kunt niet buitenspel staan als de bal voor het eerst wordt getrapt, maar wel als de bal wordt aangeraakt en het spel begint.

Vrije trappen

De primaire doelkans van vrije trappen komt van directe vrije trappen die relatief dicht bij het doel van de tegenstander zijn. Merk op dat een directe vrije trap binnen het strafschopgebied een strafschop is.

Hoekboog en hoekvlag van voetbalveld

Auteur: W.carter, CC0, via Wikimedia Vaak zal de verdediging een muur vormen op 10 meter afstand van de bal om het moeilijker te maken een direct doelpunt te maken. Een manier om dit tegen te gaan is om de eerste trap een snelle pass te geven en dan een aanval op doel op te zetten. Een andere manier is om te proberen de bal om de muur heen en in het doel te draaien. Dit is een moeilijk schot om te maken en vergt veel oefening. De meesteprofessionele teams hebben één of twee spelers die de meeste vrije trappen nemen.